BANDETS HISTORIA

Historien om hur allt började...

Thony och Markus är grundarna till MacThonyz.  Namnet MacThonyz framkom av att sätta ihop de bägges namn, Macke och Thony, och så naturligtvis ett "z" på slutet (så att man skulle veta att det var ett dansband och inte en hamburgare...)


Intresset för dans och dansmusik fanns redan hos oss bägge när de träffades på dansföreningen Köpingstriffarna. Efter många månaders löst prat ringer plötsligt Markus till Thony en dag.

“- Nu har jag köpt trummor!”, sa han.

Gitarr hade Thony sedan tidigare och sången - ja den fick väl lösa sig allteftersom. De kom överens om en kväll för att träffas och spela.


Markus hade riggat upp trummorna bakom en grön presenning i sitt garage. Från bostadshuset låg det gamla garaget något avlägset (fördelaktigt nog - så att ingen skulle behöva höra). Thony hade med en halvakustisk gitarr och en gammal basförstärkare med spräckt högtalare. Här skulle skapas musik!


MacThonyz första mikrofon, inköpt billigt på GeKås i Ullared, tejpades upp med svart eltejp på en svetskärra som fanns i garaget. Den och gitarren kopplades in i den gamla basförstärkaren, som sprakade och brummade oroväckande när “musik” skapades. Man hade mycket roligt den och följande kvällar när de spelade och sjöng på den enkla utrustningen.

“Men jag är ganska övertygad om, att hade vi idag kunnat höra oss spela då, så hade vi nog valt att istället lägga ner våra dansbandstankar. Visst lät det, men inte bra”, säger Thony


Ganska så snart värvades Thonys bror, Michael, till bandet. De hade tidigare gjort några musikaliska framträdande med varsin gitarr och den trasiga basförstärkaren under namnet “Lundberg Brothers”. (Namnet hämtat med inspiration från de danska schlagervinnarna “Olsen Brothers”.)

Med Michael kom även en bättre gitarrförstärkare och genast märktes en förbättring. Men en komplett orkester behövde ju en bas, det insåg man.


Att hitta en basist visade sig svårt. Till slut tröttnade Michael på att vänta och handlade själv in en bas och övandet började. Han blev ganska snart duktig på att lira och fick tillbringa mer och mer tid med basen. Så snubblade vi över Stefan Stigsson, en bekant som vi visste var en duktig hemmaspelare på gitarr. Själv lyssnade han på allt annat än dansmusik, så våra förhoppningar var inte så stora men väl värt ett försök. Han bjöds in till en repning och efter några få gånger stod det klart att vi inte bara fått en väldigt duktig gitarrist, utan även en riktig hejare till låtskrivare - en riktigt tillgång för bandet!


Nu började det ta fart. Riktiga förstärkare, mixerbord mm handlades in och alla var vi lyriska över ljudskillnaden. Det som började som löst prat utvecklade sig till att bli alltmer seriöst.


Michaels längtan efter att spela gitarr var dock stor, så letandet efter en basist fortsatte. Som inhyrd “ljudtekniker” hade vi en bekant buggare från Triffarna, nämnligen Lasse Vanhala. Lasse kunde inte spela bas men kändes omgående som en naturlig del av bandet. Efter många påtryckningar började han öva in sig på basen.


Bandets namn föddes sent och mest för att alla nyfikna bekanta frågade i vilket band vi spelade och vi varje gång fick förklara att vi inte hade något namn. Band- och familjemedlemmars förslag till namn var många, från mycket seriösa till mindre seriösa. När vi repar brukar det dock ske under ett annat namn, nämnligen “The Klantarselz”, som för övrigt länge var ett hett förslag till namn på bandet...


Bandets första framträdande inför publik var på våren 2004, knappt ett halvår efter att bandet bildats. Publiken bestod av nära och kära, släkt och vänner.


MacThonyz bandmedlemmar idag;

- Thony Lundberg, sång och gitarr

- Eva Abrahamsson, sång och keyboard.

- Michael Lundberg, gitarr och sång

- Markus Johansson, trummor och sång,

- Lasse Vanhala, bas och sång


Andra som också varit medlemmar i MacThonyz orkester;                                         

- Mattias Nygren, keyboard (mars 2005 till juli 2005)

- Ylva Andersson, keyboard (mars 2007 till maj 2009)

- Stefan Stigsson, gitarr och sång (2004 till 2007)


Discografi;

- nov 2005, Hon kom som en vind (CD-singel)